Οι περισσότεροι μαθητές θεωρούν ότι τα διαγωνίσματα είναι ένα μέσο αξιολόγησης και κατάταξής τους σε καλούς, μέτριους ή αδύναμους μαθητές. Στη πραγματικότητα όμως η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ως βασικό στόχο τη μάθηση και όχι την κατάταξή του σε μια βαθμολογική λίστα. Κάθε απόκλιση από το στόχο αυτό αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας περιττού άγχους. Οι μαθητές της Γ λυκείου γράφουν πολλά διαγωνίσματα και προσομοιώσεις πανελληνίων, στη διάρκεια της προετοιμασίας τους για την είσοδο τους στην ανώτατη εκπαίδευση.
Τα διαγωνίσματα είναι ωφέλιμα για τους μαθητές για τους παρακάτω λόγους :
όσες περισσότερες φορές ο μαθητής ανακαλεί και εφαρμόζει τις γνώσεις που μαθαίνει, τόσο περισσότερο αυτές ισχυροποιούνται στη μακρά του μνήμη.
δίνουν στο καθηγητή/τρια δεδομένα για το ποιες έννοιες και ποια κομμάτια της ύλης έγιναν κατανοητά και ποια όχι. Έτσι ο καθηγητής/τρια μπορεί να καταλάβει πιο εύκολα αν έχει επιτευχθεί ο εκπαιδευτικός στόχος.
ο μαθητής όπως και κάθε άνθρωπος μαθαίνει από τα λάθη του.
μπορεί περιέχουν και θέματα που δεν έχουν συζητηθεί ή παρουσιαστεί ξανά στη τάξη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί και οι ασκήσεις των πανελληνίων συνήθως είναι πιο απαιτητικές από τις ασκήσεις του σχολικού βιβλίου.
Τα διαγωνίσματα είναι απαραίτητα και αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Πρέπει να καθίσταται σαφές ότι ο βασικός ρόλος του διαγωνίσματος είναι η καλή επανάληψη, ενώ ένας δεύτερος ρόλος είναι να διαχειριστούν σωστά οι μαθητές το χρόνο του διαγωνίσματος. Πολύ σημαντικό είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τα λάθη που έγιναν στο διαγώνισμα ώστε να μην επαναληφθούν.
Σχόλια