Βήμα 1: Βρείτε τον κατάλληλο χώρο μελέτης
Χρειάζεστε ένα ήσυχο δωμάτιο, μακριά από «επικίνδυνες» για την προσοχή σας συσκευές, όπως τηλεόραση, παιχνιδομηχανές, υπολογιστές κ.ο.κ. Ο χώρος πρέπει να είναι καθαρός και επαρκώς φωτισμένος, έτσι ώστε να μην καταπονούνται τα μάτια σας.
Βήμα 2: Συγκεντρώστε ό,τι μπορεί να σας φανεί χρήσιμο κατά την διάρκεια της μελέτης
Το να έχετε δίπλα σας εξ αρχής όλα τα βιβλία, τα τετράδια, τις σημειώσεις και τη γραφική ύλη που θα σας χρειαστεί για το συγκεκριμένο μάθημα που πρόκειται να μελετήσετε, σας γλιτώνει πολύτιμο χρόνο, αλλά και σας προστατεύει από τον κίνδυνο των περισπασμών, για παράδειγμα, κάθε φορά που θα σηκώνεστε για να βρείτε κάποιο τετράδιο, και θα βρίσκετε ευκαιρία να κοιτάξετε το κινητό ή το Facebook.
Βήμα 3: Κάντε διαλείμματα
Τα διαλείμματα μάλιστα μπορούν να λειτουργήσουν όχι μόνο ως ανάσες ξεκούρασης, αλλά και ως «τυράκια» επιβράβευσης για τον κόπο σας. Αν πείτε για παράδειγμα πως για κάθε δίωρο μελέτης, μπορείτε να κάνετε για μισή ώρα ό,τι σας αρέσει, θα σας είναι πιο εύκολο να μελετήσετε με όρεξη. Και όχι μόνο: Σταδιακά, η μελέτη θα γίνει συνήθεια και δεν θα χρειάζεστε πια «τυράκια» για να καταπιαστείτε με αυτή.
Βήμα 4: Βρείτε την μέθοδο μελέτης που σας ταιριάζει
Για να είστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που διαβάζετε, πρέπει να βρείτε και τον κατάλληλο για εσάς τρόπο να το κατανοείτε. Άλλοι για παράδειγμα αφομοιώνουν καλύτερα όσα διαβάζουν υπογραμμίζοντάς τα. Άλλοι κρατώντας σημειώσεις, βάζοντας πλαγιότιτλους, επαναλαμβάνοντάς τα φωναχτά κ.ο.κ. Βρείτε τον τρόπο με τον οποίο θυμάστε και κατανοείτε αποτελεσματικότερα και επενδύστε σε αυτόν.
Βήμα 5: Βρείτε την κατάλληλη ώρα για διάβασμα
Κάποιοι βρίσκουν ευκολότερο το να συγκεντρώνονται με το που ξυπνούν, έχοντας καθαρό μυαλό. Κάποιοι άλλοι «λειτουργούν» καλύτερα το βράδυ, όταν υπάρχει απόλυτη ησυχία. Έχετε υπόψη σας πάντως, πως όσο η μέρα κυλά προς το απόγευμα, τόσο περισσότεροι γίνονται οι περισπασμοί, και όσο περισσότερο απέχετε από την τελευταία φορά που κοιμηθήκατε, τόσο πιο δύσκολη είναι η «δουλειά» για τον εγκέφαλό σας.
Βήμα 6: «Σπάστε» την ύλη σε μικρά κομμάτια-«στόχους»
Θέστε μικρούς στόχους για να μην σας φαίνεται βουνό η ύλη, ώστε να μπορείτε να συγκεντρώνεστε πιο εύκολα σε αυτά τα μικρά κομμάτια, και στην συνέχεια να τα συνδυάζετε στο μεγαλύτερο «παζλ».
Comments